Lipfillers: 5 tips om de juiste kliniek te vinden
Het wordt steeds populairder om je lippen op te laten spuiten. Geen probleem natuurlijk, als het maar goed gebeurt. En dat is niet altijd zo. Door de grote vraag is een wildgroei aan artsen ontstaan die fillers plaatsen, terwijl ze hier eigenlijk niet gecertificeerd voor zijn. Met deze tips zorg je ervoor dat jij je fillers laat plaatsen bij de juiste kliniek.
De populariteit van lipfillers
De ene na de andere influencer laat haar lippen opspuiten. Van Monica Geuze tot Nikkie de Jager. Meiden met een miljoenenpubliek aan veelal jonge meiden. Vaak filmen ze de ingreep voor hun YouTube-kanaal. Geen wonder dus, dat een dergelijke ingreep steeds populairder wordt.
Maar daarmee ontstaat ook het probleem. Want op die populariteit wordt ingespeeld door het bedrijfsleven. Waar je voorheen naar een gespecialiseerde kliniek moest om je lippen op te laten spuiten, kun je tegenwoordig ook op andere plekken terecht. Nagelsalons, schoonheidssalons en kapperszaken staan te springen om mee te liften op deze hype.
Fillers onder de 18
Uit onderzoek van NOS blijkt dat tientallen behandelaars zelfs de lippen van kinderen onder de 18 jaar opspuit. Terwijl de ingreep pas vanaf 18 jaar wettelijk is toegestaan. Een groot deel van de onderzochte behandelaars had ook niet de juiste papieren om de ingreep uit te mogen voeren.
De gevaren
De gevolgen van illegale of onjuist geplaatste lipfillers zijn niet mals, zo vertelt dermatoloog Peter Velthuis aan NOS. Tijdens een speciaal daarvoor ingericht complicatiespreekuur voor mensen met fillers, ziet hij dagelijks bulten, littekens en andere verminkingen voorbij komen. "In bijna alle gevallen gaat het om slechte techniek van de behandelaar", zegt hij. "Die heeft dan een cursus gedaan en denkt dat het wel lukt. Maar ze zetten te veel filler, of op de verkeerde plek."
Overweeg jij lipfillers? Lees dan eerst de onderstaande tips, zodat je zeker weet dat je bij een goede kliniek terecht komt.
Tip 1: check de BIG-registratie
Behandelaars zijn wettelijk verplicht om een behandeling met lipfillers uit te laten voeren door iemand die een BIG-registratie heeft. Of in aanwezigheid van iemand met zo’n registratie. In het BIG-register kun je zien of de behandelaar wel de juiste opleiding en ervaring heeft om een bepaalde behandeling bij jou te mogen uitvoeren.
Tip 2: achterhaal de ervaring van de arts
Kies altijd voor een ervaren arts. Probeer dit van tevoren uit te zoeken, bijvoorbeeld via internet of door de BIG-registratie te checken. Vertrouw ook op je gevoel. Beantwoordt de behandelaar jouw vragen uitgebreid en deskundig? Krijg je een goed gevoel over hem of haar? Als je ook maar een klein beetje twijfelt: niet doen.
Tip 3: lees reviews van anderen
Een behandelaar kan een prachtige website hebben met goede reviews, maar zijn ze echt? Bezoek altijd een onafhankelijke site voor je op reviews vertrouwt. Op KliniekErvaringen.nl lees je per kliniek wat de ervaring is van mensen die eerder eenzelfde behandeling hebben ondergaan.
Tip 4: let op de hygiëne in de behandelruimte
Een flinke stofwolk op de grond of een gebrek aan handschoenen bij de behandelaar, die ondertussen even een broodje eet. Dit zijn extreme voorbeelden, maar let voor je jouw lippen laat opspuiten ook op de hygiëne in de behandelruimte. Slechte hygiëne kan zorgen infecties en andere nare bijwerkingen.
Tip 5: staar je niet blind op de prijs
De prijs van lipfillers is afhankelijk van het soort fillers en de hoeveelheid die gebruikt wordt. Dit zal rond de 350 euro liggen. Vind je een behandelaar waar het voor een paar tientjes kan? Wees dan op je hoede. Het opspuiten van je lippen is nou eenmaal duur. Vanwege het materiaal dat gebruikt wordt en de maatregelen die de behandelaar moet nemen.
Wil jij je lippen laten opspuiten, maar heb je geen idee waar? Probeer dan eens onze kliniek vergelijker en vind gemakkelijk de juiste, betrouwbare kliniek.