De schaamlipcorrectie: veelgestelde vragen beantwoord
Het is vaak een enorme drempel om met het verzoek voor een schaamlipcorrectie naar een kliniek te stappen. Nergens voor nodig natuurlijk, die specialisten zijn wel wat gewend. Maar dat je je eerst goed wilt inlezen, snappen we. Daarom beantwoorden we de meest gestelde vragen over een schaamlipcorrectie vast voor je.
Een schaamlipcorrectie wordt ook wel labiaplastiek genoemd. Het is een chirurgische, cosmetische ingreep waarbij de binnenste of buitenste schaamlippen worden aangepast. Bijvoorbeeld omdat je het niet mooi vindt dat de binnenste schaamlippen veel groter zijn dan de buitenste. Of omdat je er fysiek pijn of ongemak door ervaart, zoals bij het fietsen of tijdens de seks.
Een schaamlipcorrectie kan een hoop verlichting geven. Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet waar je aan begint. Dit ontdek je tijdens het eerste consult met een specialist. Maar ook door vast antwoord te krijgen op de veelgestelde vragen.
Wordt een schaamlipcorrectie vergoed?
Meestal niet. Een schaamlipcorrectie is bijna altijd een cosmetische ingreep die geen medische noodzaak heeft en dan krijg je er geen vergoeding voor van je zorgverzekering. Alleen als er sprake is van ernstige verminking na bijvoorbeeld een ongeluk zou je een vergoeding kunnen krijgen. Neem hiervoor altijd even contact op met je zorgverzekeraar.
Kan een schaamlipcorrectie ook zonder operatie?
Nee, helaas niet. Om de schaamlippen te verkleinen wordt het overtollige deel weggesneden door de specialist. Ditzelfde resultaat kun je niet bereiken met bijvoorbeeld een crème of op een andere manier zonder operatie.
Moet ik 18 jaar zijn voor een schaamlipcorrectie?
Ja, een schaamlipcorrectie wordt alleen uitgevoerd bij vrouwen boven de 18 jaar. Tot die tijd zijn de schaamlippen namelijk in de groei en kan de vorm nog veranderen.
Hoe zit het met de verdoving? Ga ik onder narcose?
Een schaamlipcorrectie wordt uitgevoerd onder narcose of onder plaatselijke verdoving. Soms kun je zelf kiezen, soms hangt de verdoving af van de kliniek of specialist die je kiest. Je kunt dit het beste navragen tijdens het eerste consult.
Doet het pijn?
De behandeling zelf doet geen pijn dankzij de verdoving. Maar het is wel normaal dat je na afloop van de behandeling wat irritatie ervaart. Bijvoorbeeld zwelling, blauwe plekken en overgevoeligheid. Je kunt pijnstillers krijgen van de specialist om dit de eerste dagen wat te verminderen. Na één tot twee weken is dit gevoel als het goed is verdwenen.
Krijg ik littekens?
Ja, er zullen littekens zijn na een schaamlipcorrectie, maar deze zullen geleidelijk vervagen en minder opvallend worden naarmate de tijd verstrijkt. Een ervaren plastisch chirurg zal technieken gebruiken om de littekens zo minimaal mogelijk te houden en ze te verbergen in natuurlijke plooien en randen van de schaamlippen.
Hoe zit het met seks na een schaamlipcorrectie?
Soms zal de seks verbeteren, omdat jouw schaamlippen niet meer in de weg zitten of je je zekerder over jezelf voelt na de ingreep. Het kan ook voorkomen dat het gevoel in je schaamlippen verandert. Lees hier meer over seks na een schaamlipcorrectie.
Hoe vind ik een kliniek voor een schaamlipcorrectie?
Het is misschien een te grote stap om in je omgeving te vragen na aanraders op het gebied van specialisten voor een schaamlipcorrectie. Daarom hebben wij dat voor je gedaan. Vind een kliniek voor een schaamlipcorrectie bij jou in de buurt en lees de reviews van mensen die voor jou de behandeling ondergingen. Zo vind je een goede specialist die bij jou past.