Een maagband: de ervaring van Marike
Talloze dieëten, sportregimes… het mocht niet baten voor de 45-jarige Marike. Als haar gewicht een bedreiging begint te vormen voor haar gezondheid, besluit ze drastische maatregelen te nemen. Ze kiest voor een maagband. Door te vertellen over haar ervaring, hoopt ze anderen te helpen.
De beslissing voor een maagverkleining neem je niet zomaar. Het is een behandeling die impact heeft op de rest van je leven. Daar is Marike zich absoluut van bewust als ze vorig jaar aanklopt bij een kliniek. Maar, zo vindt ze, zo kan het niet langer.
“Ik worstelde al jaren met mijn gewicht”, begint Marike te vertellen. “Ik denk dat ik elk dieet in het boekje al gevolgd heb. En menig maandsalaris ging op aan personal training. Maar het hielp allemaal niets. Of maar heel even. Voor ik het wist was ik weer terug op mijn eigen gewicht.”
Gezondheidsproblemen door overgewicht
En dat is problematisch, want Marikes overgewicht begint zijn tol te eisen op haar gezondheid. Zo krijgt ze te maken met een te hoge bloeddruk en diabetes type 2. “Dat is heel confronterend, zeker als je kinderen hebt. Je wilt de beste moeder zijn die er is en dat kan gewoon niet op deze manier. Dat is eigenlijk de hoofdreden waarvoor ik heb gekozen voor een maagband.”
Kiezen voor een maagband
Het is geen eenvoudige beslissing, want een maagband beïnvloedt de rest van je leven. Tijdens de behandeling wordt een soort band om de bovenkant van je maag heen geplaatst. Hierdoor wordt je maag afgeknepen en dus kleiner. Je kunt minder eten, zit sneller vol en verliest daardoor gewicht.
“De specialist had me al gewaarschuwd dat het niet zomaar een behandeling is. Maar ik was bereid er alles voor te doen. Ook in gesprek gaan met een psycholoog en lifestyle coach.”
De behandeling
In tegenstelling tot het voor- en natraject is het plaatsen van de maagband zelf relatief eenvoudig. Toch is Marike erg zenuwachtig. “Gelukkig waren de mensen in de kliniek heel lief voor me. Ze stelden me echt gerust. Ook al vond ik het van tevoren heel naar dat ik een nacht moest blijven slapen.”
De dag na de operatie wordt Marike nog uitgebreid gecontroleerd door de specialist, daarna mag ze naar huis. “Mijn kinderen sliepen nog twee nachtjes bij opa en oma zodat ik even bij kon komen. Dat was ook wel nodig, want de eerste dagen voelde ik me behoorlijk ellendig.”
Kilo’s kwijt en veel gelukkiger
Na ongeveer een week voelt ze zich lichamelijk weer de oude. Maar helemaal de oude wordt ze natuurlijk niet meer. “Dat vond ik in het begin echt wel even lastig. Ik moest mijn manier van eten volledig aanpassen. Van wat ik at tot de hoeveelheid en zelfs hoe. Dat was het allermoeilijkst van het hele proces.”
Maar ze doet het, en hoe. Haar gewicht én bloeddruk nemen af. “Echt bijzonder om te zien hoe mijn lichaam veranderde en hoeveel beter ik me voelde. Het was een moeilijk proces, maar uiteindelijk wist ik waar ik het voor deed: mijn kinderen. Met hun in gedachten is het me gelukt. En natuurlijk ook met hulp van de diëtist en lifestyle coach die ik toegewezen kreeg.”
Overweeg je zelf een maagband?
Dan heeft Marike nog wel een advies voor je: "Doe grondig onderzoek en praat met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het is een grote stap, maar het kan je leven op zoveel manieren verbeteren. Zorg dat je klaar bent om je levensstijl te veranderen en wees geduldig met jezelf."
Heb je concrete plannen voor een maagband of wil je weten of het echt iets voor je is? Vind een kliniek voor een maagband bij jou in de buurt door onafhankelijke reviews te lezen en voor- en nafoto’s te bekijken. Daarna maak je een afspraak voor een eerste consult met een specialist. Je kunt dan alle vragen stellen die je hebt.