Schaamlipcorrectie: feiten en fabels
Je bent je aan het inlezen over schaamlipcorrecties, maar ziet door de bomen het bos niet meer. Sommige informatie lijkt elkaar zelfs tegen te spreken. Wat klopt wel en wat niet? Dit zijn de feiten en fabels over een schaamlipcorrectie.
Een schaamlipcorrectie is niet iets waar je lichtvoetig over denkt. Misschien schaam je je zelfs om een eerste consult met een specialist in te plannen. Nergens voor nodig natuurlijk. Maar het is des te meer begrijpelijk dat je goed beslagen ten ijs wilt komen. Omdat er online veel informatie over schaamlipcorrecties te vinden is, vertellen we je in deze blog wat er van die info wel of juist niet klopt.
Een schaamlipcorrectie is altijd cosmetisch
Fabel, niet altijd. Hoewel veel vrouwen inderdaad een schaamlipcorrectie laten doen, omdat ze hun schaamlippen niet mooi vinden - cosmetisch dus - is dit lang niet altijd het geval. Door te grote schaamlippen kun je flink wat ongemak of zelfs pijn ervaren. Bijvoorbeeld bij het fietsen, sporten of tijdens de seks.
Je krijgt geen vergoeding voor een schaamlipcorrectie van je zorgverzekeraar
Is jouw schaamlipcorrectie niet cosmetisch? Dan kun je er een vergoeding voor krijgen van je zorgverzekeraar. Goed om te weten: pijn bij het fietsen of zitten alleen is helaas niet direct een medische reden. Je krijgt dan dus niet altijd een vergoeding. Om in aanmerking te komen moeten je schaamlippen ernstig misvormd zijn. Check dus goed bij je zorgverzekeraar hoe dit zit.
Je moet onder narcose
Nee hoor, een schaamlipcorrectie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Je bent dus gewoon wakker tijdens de behandeling, maar je voelt er helemaal niets van. Vind je dit heel spannend? Dan kun je in overleg met de kliniek soms kiezen voor een narcose. Dit gebeurt ook als je schaamlipcorrectie gecombineerd wordt met een andere behandeling.
Het duurt heel lang voor ik weer seks kan hebben
Dit verschilt. Natuurlijk is “lang” voor iedereen verschillend. Maar ook hoe snel je herstelt hangt af van jouw lichaam en de reactie op de behandeling. Over het algemeen duurt het vier tot zes weken voor je volledig genezen bent van een schaamlipcorrectie en je weer pijnloos en vol vertrouwen seks kunt hebben.
Seks voelt anders na een schaamlipcorrectie
Dat kan. Al is anders lang niet altijd negatief. Sterker nog, veel vrouwen geven aan dat hun seksleven is verbeterd na een schaamlipcorrectie. Bijvoorbeeld doordat grote schaamlippen niet meer in de weg zitten. Of doordat je meer zelfvertrouwen krijgt door hoe het er daar beneden uitziet.
Gelukkig blijven je schaamlippen na de behandeling net zo gevoelig als voorheen. Er wordt namelijk niet gesneden in de zenuwuiteinden tijdens de behandeling. Hier zijn artsen in gespecialiseerd.
Een schaamlipcorrectie geeft littekens
Feit, een schaamlipcorrectie levert je littekens op. Toch zal een ervaren specialist deze zo min mogelijk zichtbaar te maken. Hiervoor gebruiken ze speciale technieken. Zo maken ze de incisie vaak in de plooien van de schaamlippen, waardoor je ze nauwelijks ziet.
Schrik je na de behandeling toch van hoe de littekens eruit zien? Maak je niet direct zorgen. Het duurt maanden tot wel een jaar voordat littekens volledig genezen zijn. Ze worden dus steeds minder zichtbaar.
Het resultaat is blijvend
Absoluut! Schaamlippen groeien niet, het resultaat na een schaamlipcorrectie is dus blijvend. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat je schaamlippen er anders uit gaan zien door bijvoorbeeld ouder te worden of eventuele zwangerschappen.
Het is belangrijk om een ervaren specialist te kiezen
Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar wel belangrijk om te noemen. Een ervaren specialist weet precies welke behandelmethode in jouw situatie de beste is. En zorgt er bijvoorbeeld voor dat de littekens zo onzichtbaar mogelijk zijn.
Een ervaren specialist en goede kliniek vind je door te vergelijken. Vind een kliniek voor een schaamlipcorrectie bij jou in de buurt, lees de onafhankelijke reviews en bekijk voor- en nafoto’s. Daarna plan je gemakkelijk een eerste consult in. Dit is altijd vrijblijvend. Zo krijg je een goede indruk van de specialist die je voor je hebt.