12 september 2024

Nieuwe behandelmethode voor gewichtsverlies: Tirzepatide nu beschikbaar in Nederland

Vanaf 26 augustus 2024 is tirzepatide, een baanbrekende nieuwe behandeling voor gewichtsverlies, nu ook beschikbaar in Nederland. Deze innovatieve behandeling wordt toegediend via een wekelijkse injectie en biedt de mogelijkheid om tot wel 22% van het lichaamsgewicht te verliezen. Wat tirzepatide bijzonder maakt, is dat het inwerkt op twee belangrijke receptoren in het lichaam die de eetlust en verzadiging reguleren, waardoor het een krachtige en effectieve optie is voor mensen met overgewicht of obesitas.

NOK Clinics is momenteel de eerste en enige kliniek in Nederland die tirzepatide in de vorm van een gebruiksvriendelijke prikpen aanbiedt. Dankzij deze methode kunnen cliënten de injectie zelf eenvoudig toedienen, wat de behandeling toegankelijker en makkelijker te integreren maakt in het dagelijks leven.

Wat is tirzepatide precies?

Tirzepatide is een nieuw medicijn dat inwerkt op de GLP-1 en GIP-receptoren in het lichaam. Deze receptoren spelen een sleutelrol in de regulatie van de eetlust en het verzadigingsgevoel. Door deze receptoren te activeren, helpt tirzepatide mensen minder trek te hebben en zich langer verzadigd te voelen, wat leidt tot minder calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.

Dit medicijn is alleen beschikbaar op recept en wordt voorgeschreven aan volwassenen die aan specifieke medische criteria voldoen. Het wordt voorgeschreven in combinatie met een leefstijl begeleiding-programma en is met name voor mensen met een Body Mass Index (BMI) van:

  • ≥ 30 (obesitas), of
  • ≥ 27 en < 30 (overgewicht), mits er sprake is van ten minste één obesitas gerelateerde ziekte, zoals prediabetes of diabetes type 2, hoge bloeddruk, een verstoorde vetstofwisseling, of slaapapneu.

Tijdens een intakegesprek zal de behandelend arts bepalen of tirzepatide de juiste behandeling is, op basis van de medische geschiedenis en andere gezondheidsfactoren.

Hoe verschilt tirzepatide van andere gewichtsverliesmedicijnen?

Er zijn verschillende medicijnen op de markt die helpen bij gewichtsverlies, elk met hun eigen voor- en nadelen. Tirzepatide valt op door zijn unieke werking en het potentieel voor aanzienlijk gewichtsverlies. Hieronder een overzicht van enkele populaire behandelingen:

  • Liraglutide: Dit medicijn moet dagelijks worden geïnjecteerd en leidt tot een gewichtsverlies van ongeveer 5-10%.
  • Naltrexon/Bupropion: Een dagelijks in te nemen tablet dat ook ongeveer 5-10% gewichtsverlies kan opleveren.
  • Semaglutide: Een wekelijkse injectie die doorgaans resulteert in een gewichtsverlies van 10-15%.
  • Tirzepatide: Het nieuwste medicijn, met een potentieel gewichtsverlies tot wel 22%, toegediend via een wekelijkse injectie.

Tirzepatide biedt dus het grootste gewichtsverliespotentieel in vergelijking met andere medicijnen. Dit maakt het een bijzonder aantrekkelijke optie voor mensen die op zoek zijn naar effectieve methoden om hun gewicht onder controle te krijgen.

Wat kun je verwachten van de behandeling met tirzepatide?

Het gebruik van tirzepatide via een prikpen is eenvoudig en gemakkelijk in de dagelijkse routine te integreren. In tegenstelling tot andere behandelingen die dagelijks moeten worden ingenomen, volstaat een wekelijkse injectie. Dit vermindert de dagelijkse belasting van de behandeling aanzienlijk.

Toch is het belangrijk te benadrukken dat tirzepatide slechts een onderdeel is van een holistisch behandelplan. Bij de meeste behandelingen, waaronder die van NOK Clinics, wordt er minimaal zes maanden intensieve begeleiding en coaching geboden om de cliënten te ondersteunen bij het behalen van hun gewichtsverliesdoelen. Dit helpt om niet alleen resultaten te behalen, maar deze ook op de lange termijn te behouden.

Waarom zou je kiezen voor tirzepatide?

De behandeling met tirzepatide biedt een aantal belangrijke voordelen, waaronder:

  • Significant gewichtsverlies: Tirzepatide biedt het grootste gewichtsverliespotentieel van alle beschikbare medicijnen, met resultaten tot 22%.
  • Gebruiksgemak: De wekelijkse injectie via de prikpen maakt de behandeling eenvoudig en gemakkelijk vol te houden, zonder de noodzaak van dagelijkse medicatie.

Dankzij deze voordelen is tirzepatide een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een langdurige, effectieve oplossing voor gewichtsbeheersing.

Een bredere kijk op behandelingen voor gewichtsverlies

Hoewel tirzepatide een innovatieve en krachtige nieuwe optie is, zijn er wereldwijd tal van behandelingen beschikbaar voor gewichtsverlies. Medicijnen zijn vaak slechts een onderdeel van een bredere strategie. Veel klinieken bieden een combinatie van voedingsadvies, bewegingsbegeleiding en gedragsmatige interventies aan, om ervoor te zorgen dat cliënten niet alleen afvallen, maar ook op de lange termijn hun gewicht kunnen behouden.

Patiënten die op zoek zijn naar de beste behandelmethode voor hun specifieke situatie, doen er goed aan om de verschillende opties te verkennen. Platforms zoals KliniekErvaringen.nl bieden een overzicht van klinieken en behandelingen, evenals reviews en ervaringen van andere patiënten. Dit maakt het eenvoudiger om een weloverwogen keuze te maken en een kliniek te kiezen die past bij de persoonlijke wensen en behoeften.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een behandeling?

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het kiezen van een behandeling voor gewichtsverlies. Enkele belangrijke overwegingen zijn:

  • Medische geschiktheid: Niet alle medicijnen zijn voor iedereen geschikt. Een arts zal moeten beoordelen of je in aanmerking komt voor een specifieke behandeling op basis van je medische achtergrond en eventuele comorbiditeiten.
  • Begeleiding en coaching: Behandeling met medicatie is slechts één aspect van gewichtsbeheersing. Coaching en begeleiding op het gebied van voeding en beweging zijn essentieel voor langdurig succes.
  • Realistische verwachtingen: Hoewel tirzepatide indrukwekkende resultaten kan opleveren, is het belangrijk om te beseffen dat langdurig succes ook afhangt van het vermogen om gezonde gewoonten aan te nemen en te behouden.

Veelgestelde vragen

Wat is tirzepatide en hoe werkt het?

Tirzepatide is een medicijn dat inwerkt op de GLP-1 en GIP-receptoren in het lichaam, wat helpt om de eetlust te verminderen en een verzadigd gevoel te bevorderen. Dit leidt tot een lagere calorie-inname en gewichtsverlies.

Voor wie is tirzepatide geschikt?

Tirzepatide is geschikt voor volwassenen met obesitas (BMI ≥ 30) of overgewicht (BMI tussen 27 en 30) met ten minste één besitas gerelateerde ziekte, zoals diabetes type 2 of hoge bloeddruk.

Hoe verschilt tirzepatide van andere gewichtsverliesmedicijnen?

Tirzepatide biedt een groter potentieel voor gewichtsverlies (tot 22%) in vergelijking met andere medicijnen zoals semaglutide en liraglutide, die doorgaans leiden tot 5-15% gewichtsverlies.

Hoe vaak moet ik tirzepatide injecteren?

Tirzepatide wordt één keer per week via een prikpen geïnjecteerd. Dit is een groot voordeel ten opzichte van medicijnen die dagelijks moeten worden ingenomen.

Is coaching belangrijk tijdens de behandeling?

Ja, coaching speelt een cruciale rol in het succes van de behandeling. Bij klinieken zoals NOK Clinics wordt langdurige begeleiding geboden om cliënten te ondersteunen bij het ontwikkelen van gezonde gewoonten.

Waar kan ik meer informatie vinden over verschillende klinieken en behandelingen?

Onafhankelijke platforms zoals KliniekErvaringen.nl bieden een overzicht van klinieken, behandelingen en reviews van andere patiënten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Conclusie

Tirzepatide biedt een krachtige nieuwe optie voor gewichtsverlies en is sinds kort beschikbaar in Nederland. Met zijn potentieel voor aanzienlijk gewichtsverlies en het gebruiksgemak van de wekelijkse prikpen, is het een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een effectieve en langdurige oplossing voor hun gewichtsproblemen. Klinieken zoals NOK Clinics bieden daarnaast uitgebreide begeleiding om ervoor te zorgen dat cliënten niet alleen hun doelstellingen behalen, maar deze ook op de lange termijn behouden.

Bij het kiezen van een behandeling is het belangrijk om niet alleen naar de medicatie te kijken, maar ook naar de bredere ondersteuning en begeleiding die wordt geboden. Platforms zoals KliniekErvaringen.nl kunnen hierbij helpen door onafhankelijke informatie en reviews te bieden, zodat je de behandeling kunt kiezen die het beste bij jouw situatie past.


19 Afvallen met injecties klinieken
Deel het artikel:
NOK Clinics
Dit artikel is geschreven in samenwerking met NOK Clinics.