17 april 2023

Microneedling: veelgestelde vragen beantwoord

Tijdens een microneedling behandeling worden kleine gaatjes in je huid gemaakt. Dit klinkt spannend. We snappen dan ook dat je je eerst goed inleest voor je een behandeling inplant. Dit artikel is een goede start. We beantwoorden de meest gestelde vragen over microneedling.

Microneedling dus. Wat is het precies? Met een soort pen waarin kleine naaldjes zitten, worden hele kleine gaatjes in je huid geprikt. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, zit er geen vloeistof in die naaldjes. Er wordt dus niet in de huid gespoten. Wel kan er na de behandeling - en soms tussendoor - een crème aangebracht worden. Deze wordt door de behandeling goed in de huid opgenomen.

Helpt microneedling tegen rimpels?

Ja, absoluut! De kleine naaldjes stimuleren de aanmaak van collageen en elastine en zorgen voor snellere celdeling. Doordat de huid als het ware kapot gemaakt wordt, gaat je huid extra hard aan de slag om te herstellen. Dat zorgt ervoor dat je huid er soepeler en gladder uitziet. Met minder rimpels dus. 

Wordt het alleen in het gezicht gedaan?

Nee hoor, microneedling kan helpen bij verschillende huidproblemen. Naast rimpels kan het bijvoorbeeld ook acne en striae verhelpen. Eigenlijk kan de behandeling dus overal op het lichaam uitgevoerd worden.

Doet microneedling pijn?

Of het echt pijn doet is lastig te zeggen, dat is immers heel persoonlijk. De meeste mensen die een microneedling behandeling ondergaan geven aan dat het een vervelend, schurend gevoel geeft. Maar echt pijn doet het meestal niet. Maak je je zorgen om de pijn? Geef dit dan tijdens het eerste consult aan bij de specialist. Hij of zij kan je zorgen misschien wegnemen of tips geven tegen de pijn.

Krijg ik er geen littekens van?

Nee, de naaldjes zijn zo klein dat je huid dit gemakkelijk kan herstellen zonder littekenweefsel te vormen. De eerste dagen is de huid nog wel wat rood en misschien gloeiend, maar daarna zie je er niets meer van. Behalve een betere huid natuurlijk.

Kan ik microneedling zelf doen?

Er zijn verschillende tools op de markt waarmee je in theorie zelf een microneedling behandeling kunt uitvoeren. Dit zijn vaak een soort rollers waar veel kleine naaldjes op zitten. Dermatologen raden echter vaak af om dit te gebruiken. Allereerst al omdat het effect op de huid niet bewezen is. De rollers die je zelf kunt kopen gaan namelijk minder diep de huid in dan de professionele variant. 

Daarnaast is de kans op infecties en beschadigingen groter. Een microneedling behandeling moet namelijk goed uitgevoerd worden. De specialist in een kliniek krijgt hiervoor een speciale opleiding. De kans dat je thuis iets verkeerd doet, is dus best aanwezig.

Ben je overtuigd en wil je jouw huid professioneel laten aanpakken? Zoek een kliniek voor microneedling. Je kunt direct onafhankelijke reviews lezen, voor- en nafoto’s bekijken en een afspraak inplannen.

71 Microneedling klinieken
Deel het artikel: