25 april 2022

Buikvet verwijderen: wat zijn je opties?

Je hebt alle diëten geprobeerd en staat regelmatig in de sportschool. Toch blijft het je dwars zitten als je in de spiegel kijkt: die dikke buik. Wat je ook probeert, het buikvet krijg je maar niet weg. Je bent niet de enige. Veel Nederlanders worstelen met de zogenaamde zwembandjes, bierbuik of welke koosnaam je er dan ook aan wilt geven. Hoe kun je buikvet verwijderen? We geven je de opties.

Buikvet verwijderen is belangrijk, als je er te veel van hebt ten minste. Misschien vind je het niet mooi, het vet op je buik. Maar het is vooral belangrijk omdat overtollig buikvet ontzettend ongezond is. Het vet hoopt zich op rond je organen en heeft zo een flinke invloed op je gezondheid. Het verhoogt bijvoorbeeld de kans op diabetes type twee en op hart- en vaatziektes. 

Goed, het beste kun je buikvet verwijderen door gezond eten en voldoende bewegen. Maar niet voor iedereen is dat voldoende. Kom je maar niet van dat vet af? Dan kan een cosmetische behandeling je helpen.

Liposuctie

Tijdens een liposuctie wordt vet weggezogen, bijvoorbeeld van je buik. Een vacuümpomp zuigt het vet weg door een dunne, holle naald. Een effectieve behandeling die direct resultaat geeft. Goed om te weten: er kan maar een beperkte hoeveelheid vet weggehaald worden met een liposuctie. Heb je een BMI van boven de dertig? Dan moet je eerst afvallen voor je in aanmerking komt voor deze behandeling.

Gastric bypass

Een gastric bypass wordt in de volksmond ook wel een maagverkleining genoemd. Het is een intensieve operatie waarbij de - de naam zegt het al - maag verkleind wordt. Dit gebeurt door een deel van de maag af te snijden en aan te sluiten op een later deel van de dunne darm. Zo kun je een stuk minder eten en wordt het eten dat je tot je neemt niet volledig verteerd. Er worden daardoor minder calorieën door je lichaam opgenomen.

Het is belangrijk om je te realiseren dat dit een heftige operatie is. Lang niet iedereen komt ervoor in aanmerking. En je krijgt intensieve begeleiding voor en na de operatie. Na de operatie kun je namelijk niet alles meer eten, je moet jezelf een compleet nieuw voedingspatroon aanmeten. Mensen verliezen het eerste jaar vaak 35% tot 40% van hun lichaamsgewicht, 

Maagballon

Een maagballon is eigenlijk ook een vorm van een maagverkleining. Maar het is geen operatie, de behandeling wordt gewoon poliklinisch uitgevoerd. Dat is fijn, want je kunt binnen een uur weer buiten staan. Dat betekent trouwens niet dat dit een kleine ingreep is. Er wordt via je slokdarm een ballonnetje in je maag geplaatst. Hierdoor heb je snel een vol gevoel en eet je minder. De gedacht is dat je jezelf hierdoor een ander voedingspatroon aanmeet. Als de ballon na een half jaar verwijderd wordt, houd je dit voedingspatroon.

En dat werkt? Nou, ja. zowel mannen als vrouwen verliezen gemiddeld 20% van hun gewicht. Maar het is dus wel belangrijk dat je ook na het verwijderen van de maagballon gezond blijft eten en leven.

Een specialist vinden

Overweeg je een behandeling om buikvet te verwijderen? Dan is het belangrijk dat je deze laat uitvoeren door een ervaren specialist. Vind gemakkelijk een kliniek in de buurten vergelijk onafhankelijke reviews. 

Heb je een specialist gevonden? Plan dan direct een eerste consult in. Deze zijn altijd vrijblijvend. Tijdens dit consult bespreekt de specialist de mogelijke behandelingen en het te behalen resultaat met je. Ook kun je alle vragen stellen die je hebt, zodat je een weloverwogen beslissing neemt.

Deel het artikel: