Een maagverkleining: Chantals ervaring
Van opstaan uit haar stoel tot een korte wandeling naar de buurtsupermarkt: iedere beweging die wij misschien als vanzelfsprekend ervaren, was voor Chantal een enorme opgave. Haar extreme overgewicht beperkte haar enorm. Daarom koos ze voor een maagverkleining. Ze vertelt over haar ervaring.
“Nee, ik heb niet getwijfeld”, antwoordt Chantal stellig. “Ik had meer dan een paar kilo te veel hè, meer dan tientallen kilo’s te veel zelfs. Ik kón gewoon niet meer.” Jaren heeft ze zich onzeker gevoeld over haar gewicht, nu durft ze pas te zeggen hoe erg het was. “Ik woog 150 kilo, mijn BMI was boven de 50. Levensgevaarlijk.”
Dat zei ook de arts van de kliniek waar ze uiteindelijk aanklopte. Chantals gewicht is heel gevaarlijk voor haar gezondheid. Er moet dus echt wat gebeuren. “Zover was ik zelf ook. Alles kostte me moeite. Ik kon nauwelijks opstaan van een lage stoel, laat staan een stukje lopen. Ik sliep slecht en was altijd moe. En ik was pas dertig. Ik zou op stap moeten gaan, dagjes shoppen, lekker naar het strand in de zomer…”
Kiezen voor een maagverkleining
Geen twijfel dus, die maagverkleining moest en zou er komen. Tijdens een uitgebreide intake bij de obesitaskliniek ondergaat Chantal verschillende onderzoeken. Ook voert ze gesprekken met diverse specialisten. “Met de chirurg natuurlijk, maar ook met een psycholoog, fysiotherapeut en lifestylecoach. Mijn manier van leven moest 180 graden gedraaid, zo legden ze het me uit.”
Een maagverkleining is dan ook meer dan alleen een operatie. Er gaat een heel traject aan vooraf en ook de nazorg is erg belangrijk. “Ik vond het alleen maar fijn dat het zo uitgebreid was. Het gaf mij echt het gevoel dat er wat zou veranderen, ik was in goede handen.”
Gastric sleeve voor Chantal
In overleg met de specialisten kiest Chantal voor een gastric sleeve, waarbij een deel van haar maag verwijderd wordt. Hierdoor zit ze sneller vol en heeft ze minder trek. “Na afloop vertelden ze me dat ze ongeveer driekwart van mijn maag hebben weggehaald, dat vond ik een heel gek idee.”
Een gastric sleeve is een hele ingrijpende operatie. Chantal mag daarom niet direct naar huis, maar moet vier dagen in het ziekenhuis blijven. “Ze hebben me heel goed in de gaten gehouden. Dat was een fijn gevoel, want ik voelde me niet goed de eerste dagen na de operatie. Ik was heel misselijk.”
Een ander leven
Na vier dagen mag ze naar huis, eigenlijk begint het herstel dan pas echt. “Ik voelde me lichamelijk na ongeveer twee weken wel beter, maar geestelijk vond ik het best moeilijk”, vertelt Chantal. “Ik moest anders eten en anders bewegen, gewoon compleet anders leven. Door de vele gesprekken met de psycholoog en coach vooraf, wist ik gelukkig wel wat me te wachten stond.”
Chantal moet haar maag rustig laten wennen aan vast voedsel. En zelfs als dat is gelukt, mag ze niet te veel eten. “En het juiste”, knikt ze. “Dat is heel belangrijk. Anders krijg ik namelijk niet genoeg voedingsstoffen binnen. Ik denk na over iedere hap en slok die mijn mond in gaat.”
Uitgebreid natraject
Gelukkig hoeft Chantal dat niet alleen te doen. Want het team specialisten dat haar heeft voorbereid op de maagverkleining, staat ook na de operatie voor haar klaar. En nog steeds. “Ik heb nu, een jaar later, nog regelmatig gesprekken met de psycholoog en diëtist. Daarnaast ben ik met de fysiotherapeut bezig om mijn beweging steeds beter te krijgen. Het is best heftig als je van bijna niets doen, ineens moet gaan sporten.”
Heftig zeker, maar is het het allemaal waard? Daar kan Chantal kort over zijn: “Absoluut! Ik ben inmiddels bijna veertig kilo kwijt en dat worden er hopelijk nog meer. Het belangrijkste is dat ik weer kan wandelen, bewegen! Ik heb energie! Ik heb mijn leven terug.”
De eisen voor een maagverkleining
Omdat het zo’n ingrijpend traject is, is een maagverkleining niet voor iedereen geschikt. Sterker nog, alleen een selecte groep mensen komt ervoor in aanmerking. Wil je weten of dit voor jou het geval is? Vind een kliniek voor een maagverkleining bij jou in de buurt en plan een eerste consult in met een specialist. Dit is helemaal vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.