Borstverkleining: 5 veelgestelde vragen & antwoorden
Over een borstvergroting lees je regelmatig dingen. Maar een borstverkleining lijkt veel minder algemeen bekend. Toch kiezen duizenden vrouwen per jaar ervoor om hun borsten te verkleinen. Daarom beantwoorden we in deze blog de meest gestelde vragen over de borstverkleining.
Een borstverkleining wordt ook wel mammareductie genoemd. Dat klinkt niet zo gezellig, maar laat het je niet afschrikken. Een borstverkleining kan je namelijk van flink wat lichamelijke klachten afhelpen. Denk bijvoorbeeld aan rug- of nekpijn. Maar ook psychisch kan het een verademing zijn. Overweeg je een borstverkleining? Lees dan snel verder.
Wat kost een borstverkleining?
Een borstverkleining kost tussen de vier- en vijfduizend euro. Het is dus geen goedkope ingreep. De precieze prijs is afhankelijk van jouw situatie. Zo moet je soms een nacht in de kliniek blijven. Dan betaal je meer dan wanneer je dezelfde dag naar huis gaat. Daarnaast verschillen de kosten per kliniek. De ene kliniek is duurder dan de ander. Vergelijk klinieken voor borstverkleining, maar focus daarbij niet alleen op de prijs.
Hoe vind ik de beste kliniek?
Vergelijken dus. En onafhankelijke reviews lezen. Zo zie je wat andere vrouwen die de behandeling hebben ondergaan ervan vonden. Daarnaast is het slim om voor- en nafoto’s te bekijken. Veel klinieken plaatsen die op hun website, maar wij hebben ook een aantal voor- en nafoto's voor je verzameld.
Wordt een borstverkleining vergoed?
Soms wel, als je lichamelijke klachten hebt door je grote borsten. Denk bijvoorbeeld aan pijn in je rug, nek of schouders. De pijn moet dan wel echt door je borsten komen, er mag geen andere oorzaak zijn. Die andere oorzaken moeten dus eerst uitgesloten worden door bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Is duidelijk dat je lichamelijke klachten echt verholpen kunnen worden door een borstverkleining? Dan wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je een BMI hebben dat lager is dan 30 en cup E of groter.
Wanneer kun je het laten doen? Vanaf welke leeftijd?
Voor iedere cosmetische en plastisch chirurgische ingreep geldt in principe dat je achttien jaar of ouder moet zijn. Ben je jonger? Dan moet je nog even wachten. Er zijn nog meer situaties waarin je beter nog even geduld kunt hebben. Ben je bijvoorbeeld nog druk aan het afvallen? Dan is het verstandig om te wachten tot je je streefgewicht hebt bereikt. De specialist kan je dan helpen om het mooiste resultaat te behalen. Dit resultaat kan nog veranderen als je verder afvalt of bijvoorbeeld weer aankomt. Dat zou zonde zijn. Ook als je zwanger bent of nog borstvoeding geeft, is het verstandig om even te wachten met een borstverkleining.
Kun je nog borstvoeding geven na de behandeling?
Niet altijd. Tijdens een borstverkleining wordt een deel van het weefsel in je borst weggehaald. In dit weefsel zitten melkklieren die je nodig hebt om borstvoeding te geven. Heb je genoeg melkklieren over? Dan is het geen probleem om je kindje nog te voeden als je dat wilt. Maar als er niet genoeg melkklieren over zijn, kan het zijn dat je te weinig melk aanmaakt.
Daarnaast bestaat de kans dat de verbinding tussen de melkklieren en de tepel niet helemaal goed meer werkt. Er kleven dus wel wat haken en ogen aan borstvoeding geven na een borstverkleining. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Lees hier meer over borstvoeding na een borstverkleining.