Ooglaseren: de feiten en fabels op een rij
‘s Ochtends als je wakker wordt, is het het eerste dat je doet: je bril op zetten. Logisch, want anders zie je niks. Maar onhandig is het wel. Want waar ligt die bril ook alweer? En wat als je bril kapot gaat? Of je je lenzen verliest? Geen wonder dat mensen die slecht zien vaak kiezen voor ooglaseren. We vertellen je precies wat de feiten en fabels zijn.
Want over ooglaseren wordt - zoals vaker bij een populaire behandeling - veel geschreven. Soms word je onnodig bang gemaakt, maar soms wordt er ook te makkelijk over de behandeling gedacht.
Tijdens een behandeling wordt met een laser de vorm van het hoornvlies aangepast, waardoor je beter kunt zien. Dat is niet zomaar iets. Of jij in aanmerking komt voor een laserbehandeling kun je het beste met een specialist bespreken. Maar met deze blog helpen we je wel vast op weg.
Ooglaseren is veilig
Dat klopt, mensen hebben bijna nooit last van complicaties of ernstige bijwerkingen. Je kunt dus ook niet blind worden van ooglaseren. De laser raakt alleen de buitenste laag van je oog. En de computer is heel goed afgesteld dus zal niet zomaar het “verkeerde” laseren. Knipper je met je ogen of schieten je ogen ineens de verkeerde kant op? Dan stopt de laser ermee.
Hoewel sommige patiënten na hun behandeling tijdelijk wat last hebben van lichtgevoeligheid of halo's rond lichtbronnen, verdwijnen deze symptomen meestal na enkele weken vanzelf weer. Je wordt dus ook niet nachtblind van de behandeling.
Ooglaseren doet pijn
Dit is een fabel. Je krijgt namelijk een plaatselijke verdoving dus je voelt geen pijn tijdens de behandeling. Wel kun je wat druk op je ogen voelen, maar pijn doet het zeker niet.
Het resultaat is blijvend
Nadat het hoornvlies eenmaal gecorrigeerd is, kan het na verloop van tijd weer veranderen. Bijvoorbeeld door veroudering of hormonale veranderingen. Ben je toch niet helemaal tevreden over het uiteindelijke resultaat? Of merk je weer achteruitgang? Dan kun je er eventueel voor kiezen om een tweede laserbehandeling te ondergaan.
Iedereen kan zijn ogen laten laseren
Een fabel, helaas. Niet iedereen komt in aanmerking voor ooglaseren, je ogen moeten er wel geschikt voor zijn. Zo kom je niet in aanmerking voor een behandeling als je hele dunne of onregelmatige hoornvliezen hebt. Ook met bepaalde oogaandoeningen is laseren geen optie. De specialist kijkt tijdens het eerste consult of jouw ogen geschikt zijn voor de laser.
Ooglaseren is duur
Hoewel duur subjectief is, is het laseren van je ogen geen goedkope behandeling. Je bent ongeveer 1.000 tot 1.600 euro kwijt voor een behandeling, afhankelijk van de kliniek waar je naartoe gaat en het type behandeling dat je krijgt.
In zeldzame gevallen kun je ooglaseren vergoed krijgen door je zorgverzekeraar. Dit kan alleen als de behandeling voor jou medisch noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als er een groot verschil zit tussen de afwijking van je beide ogen. En als je niet tegen contactlenzen kunt. Ook kun je je aanvullend verzekeren voor ooglaseren. Check goed bij jouw zorgverzekering hoe het zit met de voorwaarden, want dat verschilt per verzekeraar.
Een eerste consult is gratis
Niet altijd. Het ligt een beetje aan de inhoud van het eerste consult. Maar je kunt altijd even bellen met een kliniek voor ooglaseren bij jou in de buurt. Vergelijk eerst eens de onafhankelijke reviews voor je een afspraak maakt voor een eerste consult. Zo weet je hoe de mensen die jou voorgingen de behandeling vonden bij dezelfde kliniek.