27 januari 2020

Nieuw: meldpunt voor complicaties bij cosmetische zorg

Wist je dat 73% van de cosmetische artsen te maken heeft gehad met klanten die complicaties hebben door een eerdere behandeling? Het gaat dan vaak om cosmetische behandelingen die uitgevoerd worden door iemand die hier niet de juiste opleiding voor heeft. Denk bijvoorbeeld aan tandartsen of schoonheidsspecialisten die fillers plaatsen. 

Een schrikbarende hoeveelheid. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) een meldpunt voor misstanden in de cosmetische zorg geopend.

Anoniem melding maken van complicaties

Dit meldpunt is speciaal voor slachtoffers die last hebben van complicaties na een cosmetische ingreep. Maar ook voor hun familieleden of vrienden en zorgverleners. Zij kunnen anoniem een melding doen van wat hen of een naaste is overkomen. 

Zo wil de NVCG meer inzicht krijgen in hoeveel misstanden er precies zijn in de cosmetische zorg. Dit delen zij vervolgens met beleidsmakers en instanties die verantwoordelijk zijn voor de handhaving. De NVCG hoopt zo het aantal misstanden drastisch te verminderen.

Cosmetisch arts beschermde titel

Het uitvoeren van cosmetische ingrepen door mensen die hier niet bevoegd voor zijn, is al langer een probleem. Mede daarom besloot de KNMG dat de titel "cosmetisch arts" beschermd moet zijn. Nu is er dus ook een meldpunt.

Het onderzoek van de NVCG in samenwerking met Radar toont aan dat veel artsen meerdere keren patiënten zien die complicaties hebben veroorzaakt door een andere behandelaar. De eerder genoemde 37% is ook afkomstig uit dit onderzoek.

Meer maatregelen

Dr. Catharina Meijer, cosmetisch arts en voorzitter van de NVCG zegt over het meldpunt: “Aanleiding voor het meldpunt zijn ernstige complicaties na behandelingen met medische hulpmiddelen door niet-artsen, waarmee cosmetisch artsen worden geconfronteerd.” De NVCG dringt ook aan op meer maatregelen bij onder meer het aanschaffen van medische apparatuur door niet-artsen. Om zo misstanden te voorkomen. 

De juiste arts vinden

Hoe weet je nou of je bij een goede arts aanklopt of niet? De eerste stap is het lezen van onafhankelijke reviews en het bekijken van voor- en nafoto’s. Doe dit op een onafhankelijke reviewsite zoals KliniekErvaringen.nl. Zo kun je klinieken bij jou in de buurt met elkaar vergelijken. En direct lezen hoe tevreden - of juist niet - mensen waren die eerder dezelfde ingreep bij die arts of kliniek ondergingen. Kom je er niet uit? Dan staat er altijd een team voor je klaar om je te helpen.

Deel het artikel: