Liposuctie: 6 veelgestelde vragen & antwoorden
Het is één van de meest bekende cosmetische ingrepen: de liposuctie. Toch bestaan er veel misverstanden over. Daarom beantwoorden wij in dit artikel de zes meest gestelde vragen.
De meesten kennen de liposuctie van make-overprogramma’s waarin het vet met grote, lange naalden uit de buik gehaald wordt. Gelukkig is die techniek tegenwoordig een stuk verfijnder. Eigenlijk spreken we daarom ook van liposculptuur in plaats van liposuctie. Wist je dat al? Niet? Dan kunnen we je misschien verder verbazen met het antwoord op deze vragen.
Waar kan ik liposuctie laten doen?
Op heel veel plekken! Je kent liposuctie misschien vooral van de buik, taille of heupen. Maar je kunt ook vet laten weghalen op bijvoorbeeld de:
- onderbuik
- kin
- hals
- wangen
- knieën
- kuiten
- enkels
- venusheuvel
Is liposuctie gevaarlijk?
Gevaarlijk niet per se, het is een van de veiligste cosmetische operaties. Maar er zitten wel risico’s aan een liposuctie. Net als bij iedere andere operatie kun je bijvoorbeeld last krijgen van nabloedingen, infecties of een allergische reactie op de verdoving. Het is daarom ook erg belangrijk dat je voor de operatie aan de specialist vertelt welke medicijnen en vitamines je gebruikt en of je last hebt van bepaalde allergieën of overgevoeligheden.
Hoeveel kan ik afvallen van een liposuctie?
Niet veel. Een liposuctie is bedoeld om je lichaam te vormen, niet om veel kilo’s mee af te vallen. Wil je dat? Dan zul je eerder moeten denken aan een maagverkleining. Het is juist de bedoeling dat je op je ideale gewicht bent voor je aan een liposuctie begint. De liposuctie kan er vervolgens voor zorgen dat het vet weggehaald wordt op de plekken waar je het niet zelf wegkrijgt.
Blijft het resultaat voor altijd?
In principe wel. De vetcellen die zijn weggehaald komen niet meer terug. Maar vetcellen kunnen wel groter worden. Het is dus alsnog belangrijk dat je goed let op je voeding en voldoende beweegt.
Krijg ik liposuctie nooit vergoed?
Meestal niet, maar er zijn uitzonderingen op de regel. Een behandeling wordt alleen vergoed als deze medisch noodzakelijk is. Voor liposuctie betekent dit dat je alleen een vergoeding van je zorgverzekering krijgt als door een arts wordt aangetoond dat je vanwege de vetophopingen bijvoorbeeld niet meer goed kunt bewegen. Neem contact op met je zorgverzekeraar om erachter te komen wat precies de eisen voor een vergoeding zijn in jouw situatie.
Kan ik het ook in Turkije laten doen?
Dat kan, maar het is goed om te weten dat de wet- en regelgeving rondom cosmetische ingrepen daar minder streng is dan in Nederland. En die regels zijn er niet voor niets. Daarnaast heb je bij een liposuctie te maken met nazorg. Krijg je die in Nederland of moet je daarvoor ook weer naar Turkije? Denk er ook over na dat degene die met je meegaat ook een vlucht en hotel moet boeken voor de periode van de behandeling. Zo kan het eigenlijk duurder zijn dan je van tevoren denkt.
Waar je je ook laat behandelen, het is belangrijk dat je kiest voor een goede kliniek. Vergelijk verschillende klinieken voor liposuctie, bekijk onafhankelijke reviews en maak direct een afspraak voor een vrijblijvend eerste consult.