15 juli 2024

Lipofilling: 8 veelgestelde vragen en antwoorden

Lipofilling wordt steeds populairder. Mede door alle commotie rondom siliconen implantaten en permanente fillers. Bij lipofilling wordt namelijk alleen gebruikgemaakt van lichaamseigen materiaal: jouw eigen vetweefsel. Klinkt perfect. Toch is het - net als bij alle andere cosmetische behandelingen - slim om je eerst goed in te lezen voor je eraan begint. Dit artikel is een goede start.

Lipofilling wordt ook wel autologe vetinjectie genoemd. Klinkt ingewikkeld, maar het werkt zo: eerst wordt door middel van liposuctie vet weggehaald op een plek van jouw lichaam waar je het kunt missen. Meestal is dat van je buik of dijen. Dit vet wordt gereinigd en klaargemaakt. Daarna wordt het weer ingespoten op een plek waar je juist extra volume kunt gebruiken.

Kan lipofilling alleen in de borsten?

Nee hoor, zeker niet. Lipofilling kan gebruikt worden op eigenlijk alle plekken waar je extra volume zou willen. Bijvoorbeeld: 

  • in het gezicht
  • in je decolleté
  • in de lippen
  • op je heupen
  • in je billen

Is een Brazilian Butt Lift ook lipofilling?

Klopt, een Brazilian Butt Lift - ook wel BBL - wordt ook gedaan met lipofilling. Het is goed om te weten dat lipofilling over het algemeen heel veilig is, maar dan moet het wel goed gebeuren. BBL-behandelingen komen regelmatig in het nieuws, omdat de behandeling niet altijd goed uitgevoerd wordt. Er wordt te veel of verkeerd vet ingespoten en dat is levensgevaarlijk. Zorg er daarom voor dat je voor je BBL een goede kliniek en ervaren specialist kiest. 

En doe je research, zeker als je voor een buitenlandse kliniek kiest. De wet- en regelgeving is daar vaak minder streng en het opleidingsniveau is ook niet altijd gelijk als in Nederland. Lees je daarom heel goed in.

Geeft lipofilling in de borsten hetzelfde resultaat als een borstvergroting?

Nee, het resultaat van lipofilling is niet hetzelfde als bij een borstvergroting met implantaten. Implantaten kun je zo groot kiezen als je zelf wilt, bij lipofilling zit je vast aan een bepaalde hoeveelheid vet die ingespoten kan worden. Meestal kun je één of twee cups groter krijgen van lipofilling in de borsten. Bij borstimplantaten kan dit veel meer zijn. 

Beide behandelingen hebben voor- en nadelen. Je kunt tijdens een eerste consult met een specialist bespreken wat in jouw situatie de beste oplossing is.

Wat als lipofilling mislukt?

Een cosmetische behandeling kan altijd mislukken, lipofilling dus ook. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je niet blij bent met het resultaat. Ook slaat lipofilling soms niet aan. Je lichaam breekt het ingebrachte vet dan zelf weer af, waardoor je geen of weinig resultaat ziet. Daarnaast kun je last krijgen van vetbultjes of knobbeltjes, die vaak na een paar weken weer weggaan. 

Hoe lang blijft het resultaat?

Het uiteindelijke resultaat van lipofilling zie je pas na ongeveer drie maanden. Tot die tijd kan het zijn dat je lichaam (een deel van) het geïnjecteerde vet nog afstoot. Gemiddeld gebeurt dit met 30 tot 50 procent van het vet. Het kan dus goed zijn dat het volume dat je in het begin ziet nog een stuk minder wordt. Het vet dat uiteindelijk blijft zitten, zit daar vast. Dat wordt niet meer afgebroken. Toch kan het resultaat veranderen. Bijvoorbeeld doordat je gewicht verliest of door huidveroudering.

Hoe lang voor ik weer kan werken?

Dat is lastig te zeggen, omdat het verschilt per persoon en per behandeling. Laat je veel vet weghalen en injecteren? Dan zal de hersteltijd iets langer zijn dan wanneer je slechts een klein beetje vet verplaatst. De specialist kan je tijdens het eerste consult vertellen hoe dat zit in jouw geval.

Over het algemeen kun je na een paar dagen weer lichte huishoudelijke taken doen. Je kunt dan dus ook weer rustig aan het werk. Doe je zwaar lichamelijk werk? Dan kan het een stuk langer duren voor je weer aan de slag kunt. Tot wel een paar maanden. Ook sporten kan pas na een maand of drie weer. 

Kan ik lipofilling vergoed krijgen?

Dat kan, maar dat is zeldzaam. Meestal worden cosmetische behandelingen niet vergoed door je zorgverzekeraar, omdat ze niet medisch noodzakelijk zijn. In het geval van lipofilling kun je lipofilling van de borst vergoed krijgen als onderdeel van een borstreconstructie na borstkanker. Met lipofilling kunnen deukjes in de borst worden opgevuld. Een vergoeding krijg je op dit moment alleen als die deukjes op een zichtbare plek op de decolleté zitten. 

Zijn er veel goede ervaringen met lipofilling?

Ja, enorm! We hebben veel ervaringen met lipofilling voor je verzameld, lees ze maar eens rustig door. Wil je meer informatie over jouw persoonlijke situatie en wat lipofilling jou voor resultaat kan bezorgen? Plan dan direct een eerste consult in bij de kliniek waar je goede ervaringen over leest. Dat is helemaal vrijblijvend, je zit dus nooit ergens aan vast.

41 Lipofilling klinieken
Deel het artikel: