12 juni 2023

Kliniek zonder keurmerk, en nu?

Cosmetische ingrepen worden steeds populairder en toegankelijker in Nederland. Het is dan ook niet gek dat er steeds meer cosmetische klinieken bij komen. De botox-, filler- en laserstudio’s vliegen als paddestoelen de grond uit. Maar helaas is niet iedere kliniek even betrouwbaar. Met deze blog helpen we je op weg.

Op zich is er natuurlijk niks mis mee, met al die nieuwe cosmetische klinieken. Het is fijn dat behandelingen toegankelijker worden. Dat je makkelijker in de buurt ergens terecht kunt en niet naar de andere kant van het land moet. Toch heeft deze grote toename in korte tijd een nadeel: niet iedere kliniek is even betrouwbaar en niet iedere kliniek heeft een keurmerk

Dus wat als je onafhankelijke reviews gelezen hebt, voor- en nafoto’s bekeken en een afspraak gemaakt voor een eerste consult bij een kliniek in de buurt. Maar er tijdens dat eerste consult achter komt dat de kliniek geen keurmerk heeft? En ze geen lid zijn van een brancheorganisatie.

Wat is een keurmerk?

Een keurmerk of certificaat geeft aan dat een cosmetische kliniek voldoet aan de kwaliteitseisen die door een onafhankelijke instantie gesteld zijn. Het betekent bijvoorbeeld dat er ervaren specialisten werken die zich aan de regels houden. En dat er hygiënisch gewerkt wordt. Zo weet je dat je een goede keus maakt. 

Het keurmerk ontbreekt

Dus wat doe je als je erachter komt dat de door jou zorgvuldig uitgekozen kliniek geen keurmerk heeft? Dit is niet per se erg, maar het betekent wel dat je extra alert moet zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat die kliniek niet aan de eisen voor hygiëne voldoet. Of dat de specialist niet gekwalificeerd is voor bepaalde behandelingen. 

Certificering van de specialist

Het eerste dat je bijvoorbeeld kunt checken is of de specialist wel de juiste certificering heeft. Staat die bijvoorbeeld ingeschreven in het BIG-register? Hoe vaak heeft hij of zij de behandeling al uitgevoerd? En welke opleiding heeft die gedaan? Je kunt dit navragen tijdens het eerste consult, voel je daar zeker niet bezwaard over. Je kunt ook vragen naar waarom het keurmerk bij de kliniek ontbreekt. 

Let op de hygiëne

Met het blote oog zie je niet alles, maar wel veel. Stof op de plank en viezigheid op de vloer zijn al de eerste hint dat ze het met de hygiëne niet heel nauw nemen. Let er ook op hoe er wordt omgegaan met bijvoorbeeld naalden of andere materialen die gebruikt worden bij een behandeling. Is alles wel steriel?

Onafhankelijke reviews vergelijken

We noemden hem net al even, maar als je dat nog niet gedaan hebt: vergelijk onafhankelijke reviews. Op KliniekErvaringen.nl vind je bijvoorbeeld reviews van echte mensen. Dat hebben we gecheckt. Zo weet je dat een review echt is en bijvoorbeeld niet vanuit de kliniek zelf komt.

Bekijk alle reviews en klik door voor eventuele voor- en nafoto’s. Heb je een kliniek gevonden die er goed uit ziet? Dan kun je direct een afspraak maken voor een eerste consult.

Deel het artikel: