4 september 2023

Het eerste consult: zo werkt dat

Iedere cosmetische behandeling begint met een eerste consult bij een specialist. Dit is een belangrijke afspraak, maar hoe werkt het precies? Wat kun je vragen? En wat vertelt de specialist jou? In deze blog lees je precies hoe het zit. 

Om te beginnen is het goed om te weten dat het eerste consult bij een kliniek altijd vrijblijvend is. Je ziet dus nergens aan vast. Vaak is deze afspraak ook gratis, maar niet altijd. Het is dus verstandig om dat bij het maken van de afspraak even te checken.

Altijd een eerste consult

Er gaat altijd een eerste consult vooraf aan een cosmetische behandeling. Bij kleinere, simpele behandelingen is het soms zo dat je direct na het eerste consult behandeld kunt worden. Bijvoorbeeld bij botox of laserontharen. Bij grotere behandelingen krijg je eerst nog een bedenktijd of is er soms een wachtlijst. Bijvoorbeeld bij een maagverkleining of borstvergroting. 

Jouw medische situatie

Een eerste consult is voor de specialist belangrijk omdat hij of zij op dat moment precies jouw medische situatie kan schetsen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door te kijken naar het gebied wat je wilt laten behandelen en de voorgeschiedenis daarvan aan te horen. Het is voor jou belangrijk dat je eerlijk en uitgebreid antwoord geeft op alle vragen.

Medicijnen en vitamines

Onderdeel daarvan is ook dat je doorgeeft welke medicijnen en vitamines je slikt. Ook vitamines waarvan je in eerste instantie misschien denkt dat het niet relevant is. Zo kan vitamine B12 impact hebben op het resultaat van jouw laserontharing. En kunnen bloedverdunnende medicijnen gevaarlijk zijn tijdens een operatie.

Vragen stellen

De specialist zal tijdens het eerste consult dus veel vragen aan jou stellen. Maar jij mag op jouw beurt ook alle vragen stellen die je hebt. Het is verstandig om dat ook te doen, zodat je zeker weet dat je een compleet beeld van de behandeling hebt voor je beslist of je ermee doorgaat.

Je kunt in de dagen of weken voor het eerste consult vast een lijst maken met vragen die in je opkomen. Deze kun je steeds aanvullen als je iets te binnen schiet. Vergeet niet de lijst vervolgens mee te nemen naar het gesprek. Zodat je alle vragen stelt die je hebt.

Foto’s

Soms worden er tijdens het eerste consult foto’s gemaakt van het gebied dat je wilt laten behandelen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een liposuctie of een facelift, om duidelijk te kunnen aantonen hoe de situatie voor en na de behandeling is. 

Je kunt voor het eerste consult ook vast voor- en nafoto’s van anderen bekijken. Zo weet je ongeveer wat voor resultaat je kunt verwachten. Door de voor- en nafoto’s die je aanspreken mee te nemen naar het consult, weet ook de specialist wat je verwacht. Hij of zij kan aangeven of dit een realistisch beeld is.

Eerste consult inplannen

Ben je er klaar voor? Plan dan nu je eerste consult in via de profielpagina van de kliniek die je op het oog hebt. Daar kun je ook direct onafhankelijke reviews lezen en die voor- en nafoto’s bekijken. 

Deel het artikel: