7 maart 2022

Grensoverschrijdend gedrag in de zorg wordt aangepakt

De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat zich meer richten op bewustwording en de preventie van seksueel overschrijdend gedrag. Dit bericht komt na de uitzending van Boos over seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Ook in de medische wereld is het belangrijk om dit gedrag te voorkomen, schrijft de IGJ

Iedereen moet kunnen rekenen op goede en veilige zorg, vindt de IGJ. “Een zorgrelatie is gebaseerd op vertrouwen en veiligheid. Dat vraagt van iedere zorgverlener zorgvuldigheid, deskundigheid en professionele betrokkenheid.” Dat geldt niet alleen voor zorg in ziekenhuizen, maar ook voor (privé)klinieken. Dat dit niet altijd het geval is, schreef de blog Wie mooi wil zijn. “Grensoverschrijdend gedrag is om vele redenen ter plekke vaak moeilijk te duiden. Een voorbeeld hiervan is onnodige ontkleding tijdens een consult.” 

Intimiteit is nooit toegestaan

Het nieuwsbericht van de IGJ over de nieuwe aanpak zegt ook: “Iemand die zorg of hulp nodig heeft is altijd afhankelijk van degene die de zorg verleent. Hierdoor is sprake van een scheve machtsverhouding. Vanwege deze afhankelijkheidsrelatie is seksuele intimiteit tussen zorgverlener en cliënt nooit toegestaan.” Ze voegen daaraan toe: “Elke vorm van seksualiteit tussen cliënt en zorgverlener is grensoverschrijdend.

Doelbewust of onbewust

De IGJ erkent ook dat seksueel grensoverschrijdend gedrag niet altijd doelbewust gebeurt. Bij een aantal zorgverleners wel, maar: “Meestal ontstaat het niet met een vooropgezette bedoeling. Een zorgverlener komt langzaam in een grijs gebied en neemt schijnbaar onschuldige beslissingen die eindigen in het overschrijden van de grens.” 

Daarom wil de inspectie zich meer focussen op het vergroten van bewustzijn rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag en preventief beleid. Om zo dit soort gedrag te kunnen voorkomen, in plaats van pas achteraf te handelen.

Bewustzijn en preventie

Het is dus belangrijk dat zorgverleners, of dit nu artsen in het ziekenhuis of specialisten in een kliniek zijn, zich bewust zijn van de grenzen. Om dat grijze gebied te vermijden. De IGJ wil dit bereiken door seksueel grensoverschrijdend gedrag standaard als onderwerp mee te nemen in gesprekken met bestuurders en zorgaanbieders. Daarnaast stimuleren zij opleidingen, koepels en beroepsverenigingen om hieraan bij te dragen. 

Heb jij te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag door een kliniek of specialist? Centrum Seksueel Geweld helpt, je kunt ze gratis en anoniem bellen op 0800-0188. Daarnaast kun je een melding maken bij de kliniek, zij zijn verplicht om een klachtenprocedure aan te bieden. En je kunt natuurlijk aangifte doen bij de politie.

Deel het artikel: