Facelift: feiten & fabels
Als je een cosmetische of plastisch chirurgische ingreep overweegt, is het belangrijk om te weten waar je aan toe bent. Maar online vind je zoveel informatie dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is waar en misschien nog wel belangrijker: wat niet? KliniekErvaringen.nl vertelt je graag hoe het zit. Deze keer vertellen we je de waarheid over de facelift.
Een facelift is geen behandeling om lichtzinnig over te denken. Het gaat immers om je gezicht. Maar met een facelift kunnen prachtige resultaten behaald worden. Twijfel je of het de ingreep voor jou is? Je kunt altijd vrijblijvend een eerste consult inplannen bij een specialist. Hij of zij beantwoordt al jouw vragen. Om je vast op weg te helpen, hebben wij de meest gehoorde feiten en fabels op een rij gezet.
Een facelift is alleen voor oudere mensen
Feit. Hoewel ouder natuurlijk subjectief is, is een facelift echt geschikt voor mensen met flink uitgezakte huid. Heb je alleen een paar rimpels of erger je aan de fijne lijntjes in je gezicht? Dan kun je beter kiezen voor bijvoorbeeld botox. Een facelift is hiervoor echt te ingrijpend en zal de dunne lijntjes niet verminderen.
Het resultaat van een facelift is blijvend
Fabel, helaas. Een facelift maakt de huid in je gezicht een stuk strakker, maar het stopt het natuurlijke verouderingsproces niet. Je huid blijft dus elasticiteit verliezen. Het effect van een facelift blijft ongeveer vijf tot tien jaar zichtbaar, afhankelijk van hoe snel jouw huid veroudert.
Een facelift is zonder operatie ook mogelijk
Feit en fabel. Je kunt met behulp van fillers ook een hoop bereiken, dit wordt ook wel een liquid facelift genoemd. Het resultaat is dan wel een stuk subtieler dan wanneer je een ‘echte’ facelift uit laat voeren. Maar het kan zeker geen kwaad om dit met de specialist te bespreken tijdens een eerste consult in de kliniek. Misschien zijn fillers voor jouw situatie en het resultaat dat je wilt behalen wel voldoende.
Een facelift is duur
Tja, duur is subjectief, maar een facelift is geen goedkope ingreep. Je betaalt er gemiddeld 5.700 euro voor. De prijs verschilt per kliniek en is vooral ook afhankelijk van welke behandeling je precies nodig hebt om het resultaat te bereiken dat je wilt. Tijdens een eerste consult in de kliniek die je hebt gekozen, kunnen ze je precies vertellen hoeveel je gaat betalen.
Na een facelift zie je eruit alsof je in elkaar geslagen bent
Feit. De eerste week na de operatie is je gezicht behoorlijk blauw en opgezwollen. Soms wel tot drie keer zo dik. En de littekens zijn nog erg goed zichtbaar, rood en soms ook opgezwollen. Schrik hier dus niet van. Na een paar dagen neemt de zwelling al af. Het duurt ongeveer drie maanden voor het optimale resultaat van je facelift zichtbaar is. De littekens worden vanzelf minder rood.
Een facelift is gevaarlijk
Fabel. Een facelift is een operatie en aan een operatie kleven altijd risico’s. In dit geval kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met het slecht genezen van littekens of een allergische reactie op de verdoving of medicatie. Maar een facelift is niet per se gevaarlijker dan andere cosmetische ingrepen. Wel is het belangrijk om te weten dat er een kleine kans is op een beschadigde zenuw, haarverlies of het wegblijven van het gevoel in een deel van je gezicht. Maar dit is een kleine kans.
Om de risico’s zo veel mogelijk te ondervangen, is het belangrijk dat je kiest voor een ervaren specialist met de juiste opleiding. Die vind je door goede research te doen. Zo kun je onafhankelijke reviews over facelift-specialisten lezen. En goed doorvragen tijdens het eerste consult.