2 januari 2023

De beste tips om cellulite te behandelen

Putjes, een sinaasappelhuid, een maanlandschap.. Er zijn verschillende termen waarmee cellulite wordt vergeleken. Allemaal zijn het niet echt positieve benamingen. De meeste mensen met cellulite zijn dan ook niet blij met die zogenaamde sinaasappelhuid. Maar wat kun je eraan doen? Begin eens met deze tips, wie weet heb je er wat aan.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat cellulitis iets anders is dan cellulite. Cellulitis is namelijk een bacteriële infectie van je huid. Een vervelende aandoening die zorgt voor een ontstoken, rode en pijnlijke huid. Soms krijg je er zelfs koorts van. Cellulite is een stuk minder gevaarlijk, maar desalniettemin vervelend. 

Wat is cellulite?

Cellulite komt voor in het onderhuidse bindweefsel van de huid en is het resultaat van een vernauwing van de bloedvaten daar. Dit ontstaat door een combinatie van toename aan vetcellen en een slechte bloedcirculatie waardoor afvalstoffen en vocht moeilijk afgevoerd worden. Het bindweefsel wordt op sommige plekken hard, waardoor er een soort bobbels in de huid ontstaan: cellulite dus. Vandaar de naam sinaasappelhuid. 

Cellulite zie je het vaakst op de billen en de achterkant van de bovenbenen. Simpelweg omdat daar vaak het meeste vet zit. Maar het kan bijvoorbeeld ook op je armen, buik of kuiten voorkomen, dat is niets om je zorgen over te maken. 

Oorzaken cellulite 

Veel mensen denken dat een teveel aan vet de oorzaak is van cellulite, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Ook de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam en erfelijkheid kunnen bijdragen aan cellulite. Zo kan iemand met flink overgewicht geen cellulite hebben en iemand met een gezond gewicht heel veel. En hebben mannen minder vaak last van cellulite dan vrouwen. 

Cellulite verminderen

Goed, nu je weet wat het precies is en waar het vandaan komt, kunnen we aan de slag met de oplossing. Onderstaande tips zijn geen heilige graal, maar kunnen zeker bijdragen aan de kwaliteit van je huid en daarmee de vermindering van cellulite.

Water drinken

Het is niet voor niets dat deze tip regelmatig terugkomt in artikelen over huidverbetering. Door water te drinken kan je lichaam afval- en gifstoffen makkelijker afvoeren. Daarnaast wordt je huid er elastischer en weerbaarder van. 

Vitamine C

Ook vitamine C maakt de huid elastischer, namelijk omdat het de afbraak van elastine en collageen in de huid tegengaat. Je kunt een crème smeren met vitamine C, maar nog beter is om het van binnenuit te laten komen. Groente en fruit bevatten veel vitamine C. Bijvoorbeeld kiwi’s, paprika’s en verschillende koolsoorten. Regelmatig even eten dus. 

Bindweefselmassage

Een kleine disclaimer: ondanks het woordje ‘massage’ kan een bindweefselmassage pijnlijk zijn. Maar het helpt wel. Door de huid waar de cellulite zichtbaar is flink te masseren wordt de doorbloeding en lymfecirculatie verbeterd. Hierdoor wordt de zuurstoftoevoer verbeterd en worden afvalstoffen beter afgevoerd. Daarnaast stimuleert een bindweefselmassage de aanmaak van elastine en collageen. Een goede behandeling tegen cellulite dus.

Liposuctie

Een liposuctiebehandeling is eigenlijk bedoeld om overtollig vet te verwijderen. Maar hoewel cellulite verminderen niet per se de bedoeling is, kan een liposuctie hier wel bij helpen. Het opgehoopte vet wordt minder en de cellulite daarmee ook. Toch is het belangrijk om te weten dat een liposuctie er ook voor kan zorgen dat je juist meer last krijgt van cellulite. Dit klinkt tegenstrijdig, maar als er veel vet verwijderd wordt, wordt de huid slapper. Dat heeft juist geen positief effect op die sinaasappelhuid.

Laat je daarom goed informeren voor je een behandeling tegen cellulite laat uitvoeren. Of dit nu een liposuctie, bindweefselmassage of andere cellulitebehandeling is. Maak een afspraak voor een eerste consult bij een kliniek voor cellulitebehandelingen bij jou in de buurt. Een specialist kan je dan precies vertellen wat voor jou een goede behandeling is.

27 Cellulite behandeling klinieken
Deel het artikel: