14 november 2022

Couperose behandelen: zo gaat dat

Rode wangen. Niet omdat je je schaamt, niet van de zon of juist de kou, maar omdat je last hebt van gesprongen vaatjes. Dat is couperose. Overigens kun je couperose ook op je neus of ergens anders op je gezicht krijgen. Gevaarlijk of schadelijk is het niet, wel vervelend. Daarom helpen we je er graag vanaf. Want couperose behandelen, hoe doe je dat eigenlijk?

De oorzaak van couperose is lastig te achterhalen. Het kan erfelijk zijn of door een ontsteking komen, de echte oorzaak is niet bekend. Wel weten we dat temperatuurwisseling, felle zon, stress, roken en alcoholgebruik couperose kunnen verergeren. De sauna en zonnebank zijn voor jou dus niet de beste plekken. En die sigaret kun je ook beter links laten liggen. Ga je de zon in? Smeer dan een zonnebrand met een hoge factor op je gezicht.

Couperose of rosacea?

Omdat het beide huidaandoeningen zijn waarbij rode adertjes zichtbaar zijn, worden couperose en rosacea vaak met elkaar verward. Toch zijn het twee verschillende aandoeningen. Bij Rosacea heb je naast de adertjes op je huid, namelijk ook last van andere klachten zoals bultjes en puistjes. 

Je kunt overigens ook tegelijkertijd last hebben van beide aandoeningen. Heb je zowel last van couperose als van rosacea? Dan zul je dit allebei apart van elkaar moeten behandelen. Beide aandoeningen hebben namelijk een andere behandeling nodig. 

Crème tegen couperose

Er zijn verschillende crèmes op de markt die claimen te werken tegen couperose. Helaas is geen één daarvan wetenschappelijk bewezen. Het enige dat ze kunnen doen is je huid kalmeren of camoufleren, maar dat effect is dus tijdelijk. 

Laserbehandeling

Tijdens een laserbehandeling worden de bloedvaatjes die het probleem veroorzaken verwijderd. De laser zorgt schroeit de vaatjes dicht en zorgt er zo voor dat het bloed in de bloedvaatjes gaat stollen. Je lichaam voert dit vervolgens af en het probleem is opgelost. 

IPL

Is de couperose in jouw gezicht nog niet zo ver gevorderd? Dan heb je misschien wel voldoende aan een IPL-behandeling. Dit is een minder diepe behandeling dan een laserbehandeling. Het is een vergelijkbare methode, maar bij IPL wordt er gebruik gemaakt van een flitslamp in plaats van een laser. Je hebt wel - net als bij de laser - meerdere behandelingen nodig voordat je daadwerkelijk resultaat ziet. 

Elektrische coagulatie

Een minder vaak gebruikte oplossing tegen couperose is elektrische coagulatie. Hierbij wordt met een heel dun naaldje in de bloedvaatjes geprikt. Deze krijgen vervolgens een soort stroomstootje, waardoor ze worden dichtgebrand. Een beetje zoals de laserbehandeling dus. 

Welke behandeling voor jou de beste is, hangt af van je situatie. Bijvoorbeeld van hoe erg de couperose is en wat de conditie van je huid is. Een specialist kan je tijdens een vrijblijvend eerste consult precies vertellen hoe dit zit. Vind een kliniek voor couperose bij jou in de buurt en maak direct een afspraak. Of bekijk eerst de voor- en nafoto’s van mensen die eerder de behandeling ondergingen. Die vind je op dezelfde pagina, wel zo makkelijk! 

Deel het artikel: