Botox: de 7 belangrijkste vragen & antwoorden
Botox, een van de meest bekende cosmetische behandelingen. Beroemd én berucht. Want het is een wondermiddel, maar dan moet het wel goed gedaan worden. Online vliegen de spookverhalen je om de oren, daarom geven wij in dit artikel antwoord op de belangrijkste vragen over botox.
Een goede kliniek kiezen. Dat is het allerbelangrijkste als het gaat om botox, of elke andere cosmetische behandeling. Niet iedereen heeft de juiste opleiding en ervaring om een botoxbehandeling te mogen uitvoeren. Check dit dus van tevoren goed. Ook slim: lees onafhankelijke reviews over de kliniek of specialist die jouw behandeling gaat uitvoeren.
1. Wat zit er in botox?
Voor je een goedje laat injecteren in je gezicht, is het belangrijk om te weten wat dat goedje precies is. Botox is een merknaam voor botulinetoxine. Botulinetoxine is een eiwit dat wordt gemaakt door een bacterie, Clostridium Botulinum. Dit eiwit legt de communicatie tussen een spier en zenuw lam. Doordat de spierspanning wordt verminderd, verminderen ook de rimpels.
2. Is botox gevaarlijk?
Ondanks dat botox eigenlijk een vergif is, is het niet per se gevaarlijk. Als het maar goed gebruikt wordt. Daarom is het - we herhalen het nog maar eens - zo belangrijk dat je een goede kliniek of specialist kiest. Als er te veel wordt gebruikt, kan je gezicht emotieloos worden. Ook kun je blauwe plekken of ontstekingen krijgen.
3. Wat zijn de bijwerkingen?
Vaak heb je na een behandeling nergens last van. Botox wordt niet voor niets de ‘lunch break treatment’ genoemd. Bij een korte behandeling sta je na een half uurtje weer buiten en kun je verder met je dag. Je kunt hooguit last krijgen van een blauwe plek of kleine ontsteking op de plek waar de naald je huid is ingegaan. Daarnaast kan het zijn dat je een allergische reactie krijgt. In dat geval is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met de kliniek die je heeft behandeld.
4. Wat kost botox?
De prijs van botox is afhankelijk van hoeveel je laat behandelen. Dit wordt bepaald aan de hand van zones. Je betaalt dan ook per zone. Iedere kliniek bepaalt zijn eigen prijs per zone, maar gemiddeld betaal je ongeveer 140 euro. Vraag vooraf aan de specialist die je behandelt wat de totale prijs gaat zijn, zo kom je niet voor verrassingen te staan.
5. Hoe snel zie je botox?
Het duurt even voor de botox goed is ingewerkt op je spieren en zenuwen. Na twee weken zie je het resultaat. Dit blijft ongeveer vier maanden zo, daarna trekt het langzaam weg. Na ongeveer een half jaar tot driekwart jaar is het effect grotendeels weg. Je kunt er dan voor kiezen om een nieuwe behandeling in te plannen.
6. Wanneer krijg je botox vergoed?
Bijna nooit. Ook niet als je vanuit medisch oogpunt botox tegen migraine gebruikt bijvoorbeeld. Het is geen officieel erkende behandeling dus de meeste zorgverzekeraars zullen het niet vergoeden. Toch is het slim om dit voor de behandeling even te checken. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.
7. Heeft preventieve botox zin?
Een behandeling met botox wordt steeds vaker en steeds eerder overwogen. Bijvoorbeeld onder jongeren. Dat klinkt gek, want op je twintigste heb je waarschijnlijk nog maar weinig rimpels. Toch kan botox preventief werken. Doordat je de spieren op de behandelde plek niet gebruikt, ontstaan daar ook geen nieuwe rimpels. Let wel op, want langdurig botox-gebruik op dezelfde plek kan de huid dunner maken. Laat je dus goed adviseren door een specialist.