26 april 2021

Botox: 9 feiten & fabels

Je leest er steeds vaker over in de media: botox. Dan zijn het vaak de horrorverhalen of het commentaar op onnatuurlijk resultaat. Toch kan botox ook een wondermiddeltje zijn. Het helpt je af van kleine rimpels en soms zelfs medische klachten. In deze blog ontkrachten of bevestigen we 9 veelgehoorde feiten en fabels. 

Botulinetoxine, oftewel botox, is een eiwit dat je spieren verslapt. Hierdoor worden rimpels zachter en vallen ze minder op. Je lijkt dus vaak jonger. Klinkt goed! Toch lees je wisselende verhalen over behandelingen met botox. Hoog tijd dus, om de meest gehoorde roddels te ontkrachten of bevestigen. 

Botox is vergif: feit

Ja, technisch gezien is botox vergif. Botox is een eiwit dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium Botulinum. Het legt de communicatie tussen de zenuw en spieren stil en is een neurotoxisch gif, zoals dat heet. Als je er teveel van binnenkrijgt, is dat gevaarlijk. Maar in kleine doseringen kan het juist hele mooie dingen doen. Het is daarom wel belangrijk dat je aanklopt bij een goede specialist voor een behandeling. 

Botox is verslavend: feit & fabel

Dit is een lastige. De stof botox is niet verslavend, zoals bijvoorbeeld alcohol en nicotine dit wel zijn. Toch kun je verslaafd raken aan het resultaat. Dit wordt geestelijke verslaving genoemd. Je wilt eruit blijven zien zoals je eruit zag toen je net een behandeling had laten doen.

Het resultaat is permanent: fabel

Nee, botox is een lichaamseigen stof. Dit betekent dat je lichaam het na verloop van tijd vanzelf afbreekt. Meestal gebeurt dit na een maand of drie. Het resultaat wordt dan langzaamaan steeds minder en zal uiteindelijk helemaal verdwijnen. 

Iedereen mag een behandeling met botox uitvoeren: fabel

Je hebt een opleiding geneeskunde nodig om een behandeling met botox te mogen uitvoeren. Een schoonheidsspecialist of fysiotherapeut mag dit dus niet. Check daarom altijd het BIG-register, hierin kun je zien of degene die jou wil behandelen ook daadwerkelijk arts is.

Betekent dit dat iedereen die botox aanbiedt, daarvoor geleerd heeft? Nee, helaas niet. Het kan zo zijn dat iemand wettelijk gezien bevoegd is om de behandeling uit te voeren, maar dat hij of zij hier niet de opleiding of ervaring voor heeft. Check daarom altijd goed de onafhankelijke reviews van de kliniek of specialist die je op het oog hebt. 

Je ziet direct resultaat: fabel

Botox werkt pas na ongeveer 48 uur. Het uiteindelijke resultaat zie je na één tot twee weken. Wees dus niet direct teleurgesteld als het resultaat van de behandeling tegenvalt en geef het wat tijd. 

Botox kan gebruikt worden als medische behandeling: feit 

Jazeker! Botox kan heel goed helpen tegen migraine, spierspasmen, overmatig zweten en bijvoorbeeld tandenknarsen. Het zorgt ervoor dat je spieren ontspannen, waardoor deze klachten kunnen verminderen. Ook hier geldt dat het effect na een maand of drie afneemt. Je zult je dus regelmatig moeten laten behandelen.

Je krijgt botox nooit vergoed van je verzekeraar: fabel

Als je een behandeling met botox ondergaat vanwege medische redenen, zoals die hierboven, dan kun je hiervoor een vergoeding krijgen van je zorgverzekeraar. Hier zitten wel een aantal regels aan vast. Het is dan ook belangrijk om eerst contact op te nemen met je verzekeraar, voor je de behandeling ondergaat.

Botox geeft een onnatuurlijk resultaat: feit & fabel

Als er te veel ingespoten wordt, kan botox een onnatuurlijk resultaat geven. Een goede specialist zal je hierin adviseren, zodat het resultaat bij jou natuurlijk en mooi wordt.

Botox en fillers zijn hetzelfde: fabel

Het zijn twee compleet verschillende behandelingen, ook al worden ze vaak met elkaar geassocieerd. Er wordt bij beiden iets ingespoten en het kan werken tegen rimpels. Maar daar houdt de vergelijking op. Botox verslapt de spieren, terwijl bij fillers juist een middel wordt ingespoten om iets op te vullen. Bijvoorbeeld je lippen of wangen.

Overweeg je een botoxbehandeling, maar weet je niet zo goed waar je dan kunt aankloppen? Of bij wie? Bekijk dan de onafhankelijke reviews die we voor je verzameld hebben. Lees over ervaringen van anderen en bekijk de voor- en nafoto’s. Kunnen we je ergens bij helpen? Aarzel dan niet en neem gerust contact op.

244 Botox klinieken
Deel het artikel: