19 augustus 2024

Borstimplantaten verwijderen: feiten en fabels

Je leest over geen cosmetische ingreep zoveel als over borstimplantaten. Laat staan als je ze wilt laten verwijderen. Maar wat is waarheid in die enorme stroom aan informatie? Wij onderscheiden de feiten van de fabels. Zodat jij een goede keuze kunt maken. 

Je wilt je borstimplantaten laten verwijderen, explanteren wordt dat ook wel genoemd. Omdat ze er al een tijd in zitten, je klachten hebt of er gewoon vanaf wilt. Wat de reden ook is, het is fijn om goed geïnformeerd aan zo’n traject te beginnen. Maar hoe? Want er is nogal wat informatie te vinden online. We helpen je op weg. 

Borstimplantaten verwijderen is veilig

Absoluut een feit. Explantatie is een veilige operatie. Voorwaarde daarvoor is natuurlijk wel dat je de behandeling laat uitvoeren door een ervaren specialist. 

Daarnaast is het goed om te weten dat het verwijderen van borstimplantaten gebeurt door middel van een operatie en operaties zijn nooit helemaal zonder risico. Zo heb je altijd kans op complicaties zoals bloedingen of infecties. Dit komt gelukkig maar weinig voor.

Je borsten zien er leeggezogen uit na explantatie

Meestal niet. De huid is erg flexibel en zal zich over het algemeen aanpassen aan de nieuwe vorm van de borst. Dit voorkomt natuurlijk niet dat het voor jouzelf wat leger aan zal voelen. Je borsten worden immers wel kleiner van een explantatie. Hoe jouw borsten er precies uitzien zonder implantaten is afhankelijk van:

  • hoe jouw borst eruit zag voor je borstvergroting
  • hoe groot de implantaten zijn die verwijderd worden
  • de elasticiteit van je huid
  • of de implantaten voor of achter de borstspier zaten

Borstimplantaten moeten altijd verwijderd worden

Uiteindelijk in principe wel. Siliconen implantaten gaan vijftien tot twintig jaar mee en moeten daarna verwijderd of vervangen worden. Het kan voorkomen dat je implantaten voor die tijd al verwijderd moeten worden, bijvoorbeeld als ze zijn gaan lekken, je een infectie krijgt of er sprake is van kapselvorming.

Je kunt niet direct nieuwe implantaten laten plaatsen

Jawel hoor, dat kan gewoon. Een borstprothesewissel, noemen we dat. De specialist haalt dan je oude implantaten eruit en plaatst direct de nieuwe. Dat scheelt, want zo hoef je niet twee keer onder het mes. 

De nieuwe implantaten hoeven overigens niet dezelfde te zijn als de oude. Je kunt ook kiezen voor grotere, kleinere of een andere vorm. De specialist kan je hierover informeren tijdens het eerste consult.

Borstimplantaten verwijderen wordt nooit vergoed

Ondanks dat dit meestal waar is, zijn er uitzonderingen waarbij je toch een vergoeding kunt krijgen van je verzekering voor een explantatie. Dat kan bijvoorbeeld als:

  • je last hebt van extreme kapselvorming
  • je de implantaten hebt gekregen als onderdeel van een borstreconstructie en die nu aan vervanging toe zijn
  • uit een echo of MRI blijkt dat je siliconen implantaten lekken

Vraag wel altijd eerst na bij je zorgverzekering of jij recht hebt op een vergoeding, vóór je de behandeling ondergaat.

Er is geen alternatief voor siliconen implantaten

O jawel hoor, dat is er zeker. Zo kun je in sommige gevallen kiezen voor implantaten die zijn gevuld met een speciale zoutoplossing. Of je kiest voor een borstvergroting met eigen vet, lipofilling heet dat. 

Tijdens een eerste consult met een specialist voor borstimplantaten verwijderen ontdek je wat de voor- en nadelen zijn van deze verschillende behandelmethodes. Je kunt de resultaten ook vast vergelijken door voor- en nafoto’s te bekijken. 

Deel het artikel: