Artsen maken zich zorgen om cosmetische ingrepen in het buitenland
Goedkoop is duurkoop. Dat geldt meestal niet alleen voor huishoudelijke apparatuur en kleding, maar bijvoorbeeld ook voor cosmetische ingrepen. Die ingrepen worden in het buitenland soms een stuk goedkoper aangeboden dan in Nederland. Aantrekkelijk, maar niet altijd verstandig. Plastisch chirurgen trekken nu aan de bel, omdat terug in Nederland vaak complicaties optreden.
Je pakt het vliegtuig naar zon, geniet van de omgeving en laat je intussen opereren. Een buikwandcorrectie, liposuctie of bilvergroting bijvoorbeeld. En dan ook nog goedkoper dan in Nederland. Klinkt ideaal, zo’n pakketreis, maar dat is niet altijd. Sterker nog: als je te maken krijgt met flinke complicaties die terug in Nederland door een andere arts opgelost moeten worden, ben je vaak nog veel duurder uit.
Andere eisen en regels
Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar van het OLVG in Amsterdam vertelt erover aan RTL Nieuws. Ze legt uit dat niet alleen de lage prijs een motivatie is om naar het buitenland te gaan voor een ingreep. "Hier zeggen we weleens tegen een patiënt: val eerst dertig kilo af. Dan gaan ze op zoek naar alternatieven, en in het buitenland hebben ze soms andere eisen."
Populaire landen om een ingreep te laten doen, zijn bijvoorbeeld Colombia, Brazilië, Polen en Turkije. De wet- en regelgeving is hier vaak een stuk minder streng dan in Nederland. Zo kun je soms meerdere behandelingen tegelijk laten doen. "We hebben heel goede buitenlandse collega’s, maar sommige mensen willen voor een prikkie op de eerste rij zitten. Je kan dan terecht komen bij iemand die geen plastisch chirurg is. Je moet het goed uitzoeken, maar dat doen deze mensen over het algemeen niet."
Laat je goed informeren
Naast infecties en nabloedingen door bijvoorbeeld niet steriel operatiemateriaal, is ook het gebrek aan informatie een probleem. Van de Kar vertelt: "Soms reizen patiënten na een narcose van zes uur binnen twee dagen al terug op een vlucht van elf uur." Terwijl je daar dan nog lang niet genoeg voor hersteld bent. Het herstel wordt onderschat en dat is gevaarlijk.
Laat je dus goed informeren over de risico’s en nazorg die aan de behandeling vastkleven. En, zo waarschuwen artsen, laat je ter plekke vooral niet ompraten. "Je moet goed nadenken wat je echt wilt. Mensen worden ook omgepraat in de spreekkamer. Zoals je in een kledingwinkel wordt verteld: 'Doe dit bloesje ook maar, want het staat zo leuk.' Bedenk je: wil ik het wel in een land als Colombia, wanneer ik niet kan checken of een arts daar werkelijk een arts is, of een charlatan blijkt?"
Check de arts en kliniek
Niet voor niets dus, dat artsen er op aandringen dat mensen hun huiswerk doen voordat ze in zee gaan met een kliniek of arts. In Nederland staan klinieken en specialisten onder streng toezicht. Daarnaast kun je zelf een hoop research doen. Bijvoorbeeld door onafhankelijke reviews te bekijken.
Goed om te weten: de reviews op KliniekErvaringen.nl worden gecheckt op authenticiteit en geverifieerd. Ze zijn dus altijd van echte mensen die daadwerkelijk de behandeling hebben ondergaan.