Alles over verdovingen: het verschil tussen een roesje, verdoving en narcose
Bij een operatie hoort vaak een verdoving. Zo ook als je kiest voor een cosmetische of plastisch chirurgische ingreep. Wat voor verdoving je precies krijgt, hangt bijvoorbeeld af van de behandeling die je laat doen en je persoonlijke voorkeur. In deze blog nemen we je mee in 3 soorten verdovingen: een roesje, plaatselijke verdoving en narcose.
Wat is het verschil tussen een roesje, plaatselijke verdoving of algehele narcose? En wanneer kies je voor het een of het ander? Het is belangrijk om te weten dat je de keuze voor een eventuele verdoving altijd bespreekt tijdens het eerste consult in de kliniek waar jij je laat behandelen. De specialist kan je precies vertellen over de voor- en nadelen van ieder soort verdoving. En wat voor jou de opties zijn. Om je vast een beetje op weg te helpen, geven we je hier vast wat informatie.
Een roesje
We beginnen bij de lichtste verdoving van de drie: een roesje. Dit is een combinatie van een slaapmiddel en pijnstiller, waardoor je niet bewusteloos raakt, maar wel minder meekrijgt van de ingreep. Sommige mensen vallen zelfs in slaap van het roesje. Een roesje krijg je binnen via een infuus. Hoeveel pijnstiller er wordt toegevoegd, is afhankelijk van de behandeling.
Het voordeel hiervan is dat de impact op je lichaam minder is dan wanneer je wel bewusteloos bent. Zo hoef je niet beademd te worden en ben je aanspreekbaar tijdens de behandeling. Het nadeel is dat je niet volledig verdoofd bent. Bij ingrijpende behandelingen wordt een roesje dan ook niet aangeboden.
Plaatselijke verdoving
Krijg je een plaatselijke verdoving, bijvoorbeeld omdat je een ooglidcorrectie of facelift laat doen? Dan wordt het gebied dat behandeld wordt helemaal verdoofd, je voelt daar dus niets meer. Dit gebeurt door een prik met verdovende stof die de zenuwen als het ware uitschakelt, je krijgt dus geen pijnprikkels meer. Een ruggenprik is een voorbeeld van een plaatselijke verdoving. Tijdens de ingreep ben je gewoon wakker, sommige mensen vinden dat vervelend. Soms kun je dan een slaapmiddel krijgen, overleg dit met je specialist.
Algehele narcose
De derde en meest ingrijpende verdoving is de algehele narcose. Deze wordt gebruikt bij grote operaties zoals een borstvergroting of liposuctie. De naam zegt het eigenlijk al, bij een algehele narcose ben je volledig buiten bewustzijn. Je wordt door een combinatie van medicijnen in slaap gebracht, meestal via een infuus in je hand of arm. Na de operatie wordt je naar een uitslaapkamer gebracht om bij te komen.
De juiste kliniek vinden
Welke behandeling je ook wilt laten doen, je krijgt altijd een eerste consult met een specialist. Vraag hem of haar op dat moment dan ook naar de eventuele verdoving die je krijgt. Zo weet je wat je te wachten staat. Ben je nog op zoek naar een kliniek? Daar kunnen wij je bij helpen. Vind hier gemakkelijk een kliniek bij jou in de buurt. En plan gelijk een eerste consult in. Snel geregeld!