6 veelgestelde vragen over een haartransplantatie
Arie Boomsma, David Beckham, Ruud Gullit, Gerard Joling, Jan de Hoop. Een willekeurig rijtje namen, lijkt het wel. Toch hebben ze allemaal één ding gemeen: ze ondergingen een haartransplantatie. Kale plekken en dunner wordend haar zat hen in de weg, dus besloten ze er iets aan te doen. Wil jij hetzelfde? Lees dan snel verder!
Een terugtrekkende haargrens, kale plekken, dunner wordend haar; het doet je er ouder uitzien dan je bent. En dat wil je eigenlijk niet, toch? Logisch, dat je je verdiept in een haartransplantatie. Maar voor je een afspraak maakt met een kliniek, wil je graag wat meer informatie. In dit artikel lees je het antwoord op de meest gestelde vragen.
1. Hoe gaat een behandeling in z’n werk?
Er zijn vier verschillende methodes waarop een haartransplantatie uitgevoerd kan worden: FUT, FUE, HST en MHP. Een hoop afkortingen. Wat deze precies betekenen lees je op deze pagina met meer informatie over haartransplantaties. Deze methodes worden het meest gebruikt:
- De FUT-methode, waarbij een reepje huid wordt weggesneden als donorgebied.
- De FUE-methode, waarbij haren stuk voor stuk verwijderd worden uit het donorgebied. Dit gebeurt met een soort holle naald.
Vervolgens worden de donorharen teruggeplaatst op de plek waar je last hebt van kale plekken of dunner wordend haar. Dit gebeurt met een speciaal instrument, dat een opening maakt in de hoofdhuid. De donorharen, grafts noemen ze die, groeien vervolgens vast in de hoofdhuid.
2. Wat zijn de kosten van een haartransplantatie?
Een logische, maar lastig te beantwoorden vraag. De prijs van een haartransplantatie hangt namelijk af van verschillende factoren. De belangrijkste hiervan is hoeveel grafts er teruggeplaatst moeten worden. Daarnaast is de ene behandelmethode duurder dan de ander. Over het algemeen is de FUT-methode het minst arbeidsintensief en daardoor het goedkoopste. Alsnog varieert de prijs die je betaalt dan van 3.000 tot wel 12.000 euro.
Je kunt het beste een vrijblijvend intakegesprek bij een kliniek inplannen om meer duidelijkheid te krijgen over de prijs in jouw situatie. Een specialist zal dan bekijken hoeveel grafts in jouw geval ongeveer nodig zijn en wat de beste behandelmethode is. Je kunt dan ook om een prijsindicatie vragen.
3. Doet een haartransplantatie pijn?
De behandeling zelf is niet pijnlijk, omdat je plaatselijk verdoofd wordt. In principe voel je daar dus niets van. Achteraf kan je hoofdhuid wel wat gevoelig aanvoelen en zelfs pijn doen. Om de pijn te verminderen kun je pijnstillers nemen. Slapen op een speciaal kussen is ook een optie. Houd vooral in gedachten dat de pijn na een dag of twee vaak wel over is.
4. Wanneer kom ik niet in aanmerking voor een behandeling?
Negen van de tien mensen kan geholpen worden met een haartransplantatie. Ook als je kale plekken hebt vanwege een erfelijke ziekte bijvoorbeeld. Toch zijn er ook situaties waarin een behandeling niet werkt. Bijvoorbeeld als je tijdelijk last hebt van haarverlies, door een infectie of omdat je bepaalde medicijnen slikt.
Ook is het verstandig om pas een haartransplantatie te laten doen als je haar al flink is uitgevallen. Ben je nog erg jong? Of is het haaruitval pas net begonnen? Dan kan het zijn dat het haar opnieuw uitvalt na de ingreep en dat zou zonde zijn.
5. Kan ik beter naar het buitenland voor een haartransplantatie?
Veel mensen kiezen voor een haartransplantatie in landen als Turkije, Polen of België. Bijvoorbeeld omdat het daar goedkoper is. Dit kan, maar hoeft natuurlijk niet. Het belangrijkst is dat je goed behandeld wordt. En dat kan ook in Nederland. Overweeg je toch een behandeling in het buitenland? Vraag dan goed na hoe het bijvoorbeeld zit met de nazorg en eventuele complicaties. En houd rekening met extra kosten zoals vervoer en verblijf ter plaatse.
6. Is het resultaat van een haartransplantatie blijvend?
Ja, vaak wel. Dat wil zeggen: de getransplanteerde haren vallen niet weer uit. Je hoeft je dus niet meerdere keren te laten behandelen. Sommige klinieken geven zelfs de levenslange garantie dat het resultaat blijvend is. Je eigen, oorspronkelijke haar kan alsnog wel uitvallen. Je kunt op die plekken dus kaal worden of last krijgen van dunner wordend haar.
Tip: plan een vrijblijvende intake
Lijkt het jou wel wat, zo’n volle bos haar? Je kunt altijd een vrijblijvende intake bij een kliniek inplannen. Zo kun je alle vragen stellen die je hebt en een goed onderbouwde beslissing nemen. Heb je een kliniek op het oog? Of juist nog geen idee? Vergelijk onafhankelijke reviews, een gemakkelijke manier om de beste specialist te vinden.